Mee Sup Ayam Yang Dimasak Secara Perlahan


Masa anak aku dalam kategori baby and excited nak memasak untuk 1st baby. Memang menyeronokkan, even dalam keadaan penat tapi bila memasak for anak kita ibarat tenaga tu dalam dengan sendiri. Cerewet dalam pemakanan, yea aku memang cerewet dalam memilih makanan. Kalau boleh makanan tu yang memberi segala khasiat yang diperlukan.

Dalam banyak masakan yang aku tengok untuk diberikan pada anak2, tak dinafikan italy sangat rigid dalam pemilihan ingredient yang dimasukkan. India pula lebih kepada pengenalan spices atau herba untuk menguatkan tulang dan sendi kanak2. Cina pula lebih kepada soup yang menyihatkan. Tapi mereka avoid herbs. Berbeza dengan italy yang lebih memilih herbs.

Weelicious, bagi aku satu web yang menarik dan aku banyak mengambil resepi mudah simple dan murah untuk dibuat dari web dia. Herewith aku letak satu resepi yang mungkin boleh dibuat untuk anak aku bila weekend ni.


Original Recipes dari weelicious

Ingredients

  • 1 1/2 pounds boneless skinless chicken breasts
  • 8 cups low sodium chicken stock
  • 1 onion, diced
  • 3 garlic cloves, minced
  • 4 carrots, chopped
  • 4 celery stalks, chopped
  • 2 leeks, chopped into half moons
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 2 bay leaves
  • 2 cups pasta (rotini or macaroni are our faves)
  • accompaniments: fresh parsley, crackers


Preparation

  1. Place the first 9 ingredients in a slower cooker and set to low for 4 hours (the soup can remain in the slow cooker up to 8 hours on low at this point).
  2. After the soup has cooked for 3 hours remove the chicken from the slow cooker and set aside.
  3. Add the pasta into the slow cooker and cook for an additional 30-40 minutes or until cooked through.
  4. While the pasta is cooking shred the chicken into bite size pieces and add back into the soup.
  5. Garnish with chopped parsley and serve with crackers if desired.

3 comments:

  1. ingat mak-mak je yang cerewet dalam pemakanan anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Jamie oliver lg cerewet bab makanan.. Hahaha

      Delete