Herba Dalam Makanan Baby, Selamat @ Tidak?

kiddofeedo
Bila bercakap soal pemakanan baby, tak ramai yang amik port and sometimes bagi jer apa saja makanan asalkan baby tu kenyang. Bila umur baby dah cecah 6bulan dan keatas, ada yang excited untuk cari makanan dalam tin, tak sabar nak suap nestum. Walaupun pelbagai jenis viral pemakanan dalam tin tidak menyihatkan, mungkin ramai yang gunakan alasan sibuk, malas masak, tidak sempat and pelbagai lagi.

Herba untuk baby, kalau ikut pada laman webmd menyatakan tiada kajian saintifik yang mana herbs & spices memberi kesan kepada baby. Apa yang kita tahu, setiap herbs & spices mempunyai khasiat dan kebaikan tersendiri. Sebagai contoh daun pudina, boleh digunakan sebagai minuman penyejuk jika baby demam. Just amik jer beberapa helai daun pudina then letak dalam bekas minuman. Sangat mudah. Kalau berlarutan juga, kena la check doktor.

Aku memang suka letakkan herbs dalam makanan anak aku sendiri. Kadang tu sebab bila letak herbs dia rasa lagi sedap and menyelerakan bila makan. Nak kata bila makan herbs then tak kena penyakit, tak juga. Bila duduk sekali dengan orang yang batuk depan muka, lepas tu selsema bersin sesuka hati. Kena jugak budak tu selsema batuk.

Aku tulis ni pun, sebab kebetulan duk search makanan yang nak dibuat pada anak aku then herbs yang sesuai untuk dimasukkan. Untuk lebih sedap. Jumpa lah bendalah ni dalam kiddofeedo. List macam kat bawah.

  • Acorn, hubbard  butternut and other squash: cinnamon, nutmeg, allspice or ginger
  • Apple and applesauce: cinnamon, nutmeg, allspice, vanilla or ginger
  • Bananas: cinnamon, ginger, allspice or vanilla
  • Carrots: basil, garlic or cinnamon
  • Green beans: garlic powder
  • Mashed potatoes: dill or garlic
  • Sweet potato: nutmeg, cinnamon and/or cardamom
  • Meat: garlic, pepper, onion powder, mint or orange zest.
  • Oatmeal and cereal: cinnamon, nutmeg and/or vanilla
  • Pasta: oregano, garlic or basil
  • Pears: ginger, cinnamon, vanilla or mint
  • Plain Yogurt: mint, cinnamon, nutmeg, vanilla, ginger, allspice or cardamom
  • Poultry: cinnamon, coriander, garlic powder, basil, pepper, basil, oregano, garlic, sage, rosemary or thyme
  • Pumpkin: cinnamon, nutmeg, ginger and vanilla
  • Quinoa (for sweet): cinnamon, nutmeg, vanilla, cardamom or ginger
  • Quinoa (for savory): garlic powder, pepper, onion powder, basil or oregano
  • Millet (for sweet): cinnamon, nutmeg, vanilla, cardamom or ginger
  • Millet (for savory): garlic powder, pepper, onion powder, basil or oregano

2 comments:

  1. salam bro , saya sudah letak link blok bro dalam exchange bloglist saya . thanks.

    ReplyDelete