Skip to main content

Mee Sup Ayam Yang Dimasak Secara Perlahan


Masa anak aku dalam kategori baby and excited nak memasak untuk 1st baby. Memang menyeronokkan, even dalam keadaan penat tapi bila memasak for anak kita ibarat tenaga tu dalam dengan sendiri. Cerewet dalam pemakanan, yea aku memang cerewet dalam memilih makanan. Kalau boleh makanan tu yang memberi segala khasiat yang diperlukan.

Dalam banyak masakan yang aku tengok untuk diberikan pada anak2, tak dinafikan italy sangat rigid dalam pemilihan ingredient yang dimasukkan. India pula lebih kepada pengenalan spices atau herba untuk menguatkan tulang dan sendi kanak2. Cina pula lebih kepada soup yang menyihatkan. Tapi mereka avoid herbs. Berbeza dengan italy yang lebih memilih herbs.

Weelicious, bagi aku satu web yang menarik dan aku banyak mengambil resepi mudah simple dan murah untuk dibuat dari web dia. Herewith aku letak satu resepi yang mungkin boleh dibuat untuk anak aku bila weekend ni.


Original Recipes dari weelicious

Ingredients

  • 1 1/2 pounds boneless skinless chicken breasts
  • 8 cups low sodium chicken stock
  • 1 onion, diced
  • 3 garlic cloves, minced
  • 4 carrots, chopped
  • 4 celery stalks, chopped
  • 2 leeks, chopped into half moons
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 2 bay leaves
  • 2 cups pasta (rotini or macaroni are our faves)
  • accompaniments: fresh parsley, crackers


Preparation

  1. Place the first 9 ingredients in a slower cooker and set to low for 4 hours (the soup can remain in the slow cooker up to 8 hours on low at this point).
  2. After the soup has cooked for 3 hours remove the chicken from the slow cooker and set aside.
  3. Add the pasta into the slow cooker and cook for an additional 30-40 minutes or until cooked through.
  4. While the pasta is cooking shred the chicken into bite size pieces and add back into the soup.
  5. Garnish with chopped parsley and serve with crackers if desired.

Comments

  1. ingat mak-mak je yang cerewet dalam pemakanan anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Jamie oliver lg cerewet bab makanan.. Hahaha

      Delete
  2. "Selamat siang Bos 😃
    Mohon maaf mengganggu bos ,

    apa kabar nih bos kami dari Agen365
    buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
    ayuk... daftar, main dan menangkan
    Silahkan di add contact kami ya bos :)

    Line : agen365
    WA : +85587781483
    Wechat : agen365


    terimakasih bos ditunggu loh bos kedatangannya di web kami kembali bos :)"

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

6 Petua & Cara Atasi Loya Ketika Hamil (Morning Sickness)

Mabuk hamil adalah salah satu di antara banyak cabaran yang harus dilalui seorang ibu mengandung. Ada yang langsung tak merasainya, ada yang sangat teruk sehingga terlantar sakit dan ada juga yang dialami oleh sang suami. Oh, betapa sayangnya suami kepada isteri, sampai sanggup berkongsi kesakitan. Barulah dikatakan susah senang bersama. Setuju? APA ITU MABUK HAMIL? Sebelum kita pergi ke cara mengatasi mabuk hamil, mari kita lihat definisi mabuk hamil atau morning sickness terlebih dahulu. Mabuk hamil adalah merupakan perasaan loya atau mual yang seringkali dialami oleh wanita hamil di dalam trimester pertama. Ia biasanya berlaku pada waktu pagi dan hilang dengan sendirinya menjelang tengahari atau petang. Bergantung kepada tahap keseriusan, terdapat beberapa cara untuk atasi mabuk hamil tersebut. BERAPA LAMA TEMPOH MABUK HAMIL? Setiap orang tidak sama tempoh mereka mengalami morning sickness. Perubahan hormon dalam tempoh 12 minggu pertama adalah mungkin salah satu sebab-sebab kenapa

15 Kebaikan Bunga Telang, Bunga Pewarna Nasi Kerabu

Khasiat perubatan : Bunga kacang telang mempunyai bentuk organ luaran seksual wanita, maka nama latin dari genus ‘Clitoria’ , diambil dari perkataan ‘clitoris’ . Dalam beberapa bahasa (Tamil, Malayalam) bunga kacang telang dinamakan ‘kerang’ yang juga mempunyai bentuk organ seksual wanita.  Oleh kerana mempunyai kesamaan bahagian tubuh manusia, tanaman ini dikatakan mempunyai pengaruhi kepada sistem pembiakan manusia. Tumbuhan ini digunakan secara tradisional untuk menyembuhkan penyakit seksual, seperti ketidaksuburan, gonore, mengendalikan kitaran menstruasi (haid), dan juga sebagai afrodisiak. Amalan ini dicatatkan dalam sebuah kepercayaan kuno dicatat dalam Doktrin Signatures. Dalam perubatan tradisional pula, tumbuhan ini banyak digunakan untuk merawat sakit telinga, kelenjar membengkak, kolik, sembelit, sakit tekak dan penyakit kulit. Manfaat lain Bunga Telang adalah seperti :  Menyuburkan rambut Kacang telang telah dipercayai amat berkhasiat untuk melebat dan menghitamkan rambu

Masa Daddy & Daughter

Jika ditanya "what the best moments", for sure untuk yang bergelar daddy.. Time with daughter! Dalam kesibukan memikirkan pelbagai hal, pelbagai situasi kerja then bila bermain dengan anak perempuan, ia menghilangkan segala kepenatan.  Aku cuma doakan "my daughter: membesar as a good girl, ada pendirian, tidak mudah mengikut perkara yang tidak elok. Luv ya!